Hoya Verzorgingstips-Botanicly

Hoya Verzorgingstips

Hoya, wasbloem; ook wel onze Punker!

De Hoya is een onwijs sierlijke kamerplant. In de volksmond wordt de Hoya ook wel ‘wasbloem’ genoemd. Deze naam heeft de plant te danken aan de prachtige glans die de bladeren en bloemen hebben. De naam Hoya komt af van een botanicus die de plantsoort naar zijn collega Thomas Hoy wilde noemen.

Wist je dat er meer dan 520 Hoya-soorten zijn erkent? Wow! De meeste soorten kunnen in het wild gevonden worden in landen zoals China, India, Thailand, Vietnam en Bangladesh. Ook komen er soorten voor in onder meer Australië, Nieuw-Guinea en de Filipijnen. Een zeer veelzijdige plant dus met verschillende soorten bladeren, texturen en bloemen.

Hoe verzorg je een Hoya?

De Hoya is een sterke tropische plant maar heeft zo nu en dan wel een beetje extra verzorging nodig. Na een intensieve warming-up bij ons in de kas dragen wij het stokje over. Nu is de beurt aan jou. Ga jij jouw Hoya net zoveel liefde en aandacht geven als wij? Om je een beetje op weg te helpen hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee?

De beste standplaats voor je Hoya

Peanuts! Een Hoya is niet heel kieskeurig wat betreft de standplaats. Hoya’s houden het meest van een lichte plek met indirect zonlicht. Vaak kunnen ze ook prima op een wat donkerdere plaats staan, wel zal de groei van de plant vertragen en zal de plant geen bloemen maken. Direct zonlicht doet de plant ook niet veel goeds, de bladeren kleuren dan vaak geel of verbranden zelfs. Een raam op het oosten of het westen is voor de meeste Hoya’s goed.

De hoya voeding geven

Een Hoya kan na verloop van tijd prachtige bloemen maken. Maar dit vereist wel een goede verzorging. Hoya’s zijn niet zulke veelvraten wat betreft voeding. Geef je plant daarom in het groeiseizoen een keer in de maand plantenvoeding. Als je ziet dat je Hoya op het punt staat om te gaan bloeien, dan kun je de plant extra voeding geven als ‘bloeibooster’.

Hoya water geven

Nu wordt het tricky, het is namelijk uitermate belangrijk om dit onderdeel onder de knie te krijgen om van jouw Hoya een happy Hoya te maken. Van oorsprong groeit de Hoya in het tropisch regenwoud, waar het altijd erg vochtig is. Toch hebben Hoya’s over het algemeen hebben weinig water nodig. Dit komt omdat de plant van nature groeit als epifyt op bomen. Hierdoor droogt het snel weer op na een regenbui.

Toch heeft de ene Hoya vaker water nodig dan de andere. Dit komt doordat verschillende Hoya-soorten uit andere gebieden komen. De Hoya Linearis komt uit gebieden waar meer regen valt bijvoorbeeld, daardoor houdt deze Hoya soort van wat meer water. Vaak kan je het zien aan de textuur van het blad. Is het blad donkergroen en dik/stevig qua structuur, bijna als een succulent? Dan slaat deze Hoya veel water op in zijn blad en hoeft hij daardoor minder water. Is het een lichtgroen blad wat dun aanvoelt? Dan heeft jouw Hoya wat sneller dorst.

Het is aan te raden om altijd het blad te voelen wanneer je water gaat geven. Vrijwel alle Hoya’s slaan hier namelijk ook water in op. Voelt het blad minder stevig aan en voelt de pot ook licht? Dan is het tijd voor een gietbeurt. Wanneer het blad slap voelt en de pot voelt nog zwaar, dan is er iets mis. Check dan of de plant wortelrot heeft. Als je water gaat geven dan hoef je de plant niet maar een klein beetje water te geven. Indien het blad slap aanvoelt dan is de grond compleet uitgedroogd. Het is aan te raden om dan de pot (met drainage gat en snel drogende potgrond) onder de kraan te zetten en het water er goed doorheen te laten stromen zodat de hele kluit voldaan is. Laat de pot daarna heel goed uitlekken zodat er geen water onderin de pot blijft staan.

De juiste potgrond en jouw Hoya verpotten

De meeste Hoya’s vinden het niet erg om een beetje krap in de pot te staan. Er wordt zelfs door veel Hoya-liefhebbers gezegd dat ze alleen kunnen bloeien wanneer ze potgebonden zijn. Een te grote pot zorgt er daarnaast voor dat de aarde te lang vochtig blijft waardoor de wortels zullen gaan rotten.

Verpotten hoeft dus bijna nooit, er zijn mensen die hun Hoya al 15 jaar in dezelfde pot(grond) hebben staan. Hoya’s groeien namelijk in het wild als epifyt op bomen. Ze staan dus niet met hun wortels in de grond en zijn deze krapte dus wel gewend. Om een Hoya nou toch in een pot in de woonkamer te houden, is het onwijs belangrijk dat de potgrond goed opdroogt en luchtig is. Wanneer de grond te nat blijft of het water niet goed weg kan lopen uit de pot, zal er wortelrot optreden. Het is aan te raden om voor Hoya’s een eigen potgrond te mixen, dit kun je doen met boomschorssnippers, (kokos)potgrond en perliet om zo jouw Hoya een goed luchtige grond te geven.

Is de Hoya giftig?

Helaas, een Hoya is giftig. Pas dus goed op met deze plant bij jouw viervoeter en/of kinderen.

De Hoya en ziektes

De Hoya kan last krijgen van ongedierte, maar door de plant regelmatig te besproeien, zal het niet snel voorkomen. Controleer toch regelmatig de Hoya op vlekjes of beestjes. Als het besproeien met water niet helpt, raden wij u aan biologische of chemische ongedierte te gebruiken.

Het is aan te raden om jouw Hoya zo nu en dan op luis en ander ongedierte te controleren. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans is op bestrijding. Check hierbij vooral onder en tussen het blad. Is je plant besmet geraakt? Potverdikkie… maar niet getreurd. Je kunt de plant behandelen met speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen. Grote kans dat je Hoya nog te redden is!

Hoya stekken

Hoe stek je de Hoya? Knip een stengel of een deel van een stengel van de plant af. Een stek hoeft niet altijd de top van de stengel te zij. Heb je een lange stengel dan kun je hier meerdere stekken uit halen. Maak een stek van ongeveer tien centimeter lang, dan heeft de stek de meeste kans om te overleven.

Je kunt de stekken zowel op water al in de grond wortelen. De wortels zullen ontstaan op het hele oppervlak van de stengel. Zet je jouw stek in het water, dan kan het soms wel vier weken duren voordat je wortels ziet verschijnen. Zet je je stek direct in de grond, zorg er dan voor dat het steeltje stevig en diep in de grond zit. Hou de grond licht vochtig tot de stekjes zijn geworteld. Dit kun je testen door licht te trekken aan het stekje, als het stekje niet los komt dan is het stekje geworteld. Hierna kun je de grond droger laten worden tussen de gietbeurten door. Maakt jouw Hoya nou hele lange slierten zonder bladeren? Knip deze dan vooral niet af, hier zullen later nieuwe bladeren aan groeien en wellicht ook bloemen.

Een Hoya in de bloei

Wanneer je goed voor je Hoya zorgt en hem de juiste verzorging en omstandigheden geeft, zal hij je belonen met de meest prachtige bloemen. Het blijft een raadsel wanneer dit gebeurt. Soms kan het jaren duren maar het is zeker het wachten waard!

Veel soorten bloeien in het voorjaar en de zomer. Toch zijn er sommige Hoya-soorten uit koudere gebieden die juist in de herfst en winter bloeien. Dan zijn de dagen korter en de nachten kouder wat het bloeien van deze Hoya-soorten kan stimuleren.

Waarom een Hoya kopen?

In ons assortiment vind je verschillende soorten Hoya’s en daar komen er steeds meer bij. We verzorgen onze Hoya’s tot in de puntjes. Zo werken we met biologische gewasbescherming, zodat we de natuur de natuur laten en doen we er alles aan om de ideale omstandigheden te creëren waar onze kleine Hoya’s groot en sterk worden.

Shop je favoriete Hoya bij Plant Rebelz

Hoya’s zuiveren de lucht en zorgen voor bakken concentratie en minder stress. Perfect voor wie een kater met een deadline moet zien te combineren – of gewoon de lucht in huis wil klaren. Levende luchtverfrissers, en nog knap ook!

Met een Hoya haal je een tropische blikvanger in huis die ook nog schitterende bloemen maakt. Houdt dus vooral ons assortiment goed in de gaten want we voegen regelmatig nieuwe en verrassende soorten toe. Kun je niet wachten om een nieuwe Hoya te shoppen? Tof, hier vind je ons volledige Hoya assortiment van dit moment!


Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.