Dracaena Verzorgingstips

Dracaena Verzorgingstips

De dracaena, ook wel onze Punker!

De dracaena is een échte kamer klassieker met prachtige bladeren in allerlei blitse kleuren. Groen, geel en goud met hier en daar wat roze of rood, een dracaena gaat alle kanten op. In het wild kun je deze makker vooral vinden in Afrika en eilanden daaromheen, zoals Madeira en de Canarische eilanden.

Verder kun je de dracaena ook in Zuid-Azië en Centraal Amerika tegen het lijf lopen. Gelukkig hoef je daar niet helemaal naartoe om deze toffe kamerplant te bemachtigen, bij Plant Rebelz kun je ‘m gemakkelijk online bestellen.

Hoe verzorg je een dracaena?

Dracaena is een makkelijke kamerplant, maar zonder verzorging kun je er helaas niet zo lang van genieten. Wij bereiden de dracaena’s bij ons in de kas voor op de volgende stap, de wijde wereld in. Vervolgens heeft hij natuurlijk nog wel wat extra ondersteuning nodig. Om ervoor te zorgen dat de dracaena zich net zo thuis voelt als in zijn oude vertrouwde kas hebben wij onze pro tips voor je opgeschreven. Lees je mee?

Een dracaena water geven

De watergift van de dracaena is gelukkig geen hogere wiskunde! Van nature is deze makker gewend aan een warm klimaat en daarom verbruikt hij maar kleine hoeveelheden water. De grond moet tijdens de gietbeurten licht opdrogen, maar niet kurkdroog hoor! Eén keer per week water geven is voldoende en in de winter kan dat nog een tikkeltje minder. Hij heeft liever te weinig water dan te veel, makkie! Pas wel op dat er geen laag water in de pot blijft staan, daar is hij geen groot fan van en hierdoor zullen zijn wortels en stam gaan rotten…

De dracaena en plantenvoeding

Voed je dracaena in lente en zomer elke maand. Check altijd de verpakking voordat je extra voeding geeft. Als de dracaena te veel voeding krijgt kan dit namelijk de wortels van de plant aantasten, o nee!

Tip: bekijk voor het bemesten de verpakking zodat je zeker weet dat je jouw dracaena de juiste dosering geeft. Het is niet aan te raden om meer plantenvoeding te geven dan nodig is. Het is namelijk zo dat als je de dracaena te veel voeding geeft, de grond een te hoge zuurgraad krijgt. Hierdoor kunnen de wortels minder goed water opnemen.

De beste standplaats voor je dracaena

De dracaena is de moeilijkste niet, hij kan zowel op donkere als lichte plekken staan. Wel moet je in de gaten houden dat de hoeveelheid licht goed is. Bij te veel zonlicht kleuren de bladeren geel en bij te weinig zonlicht vergeet de dracaena te groeien, ook niet handig… Drie tot vijf uur zon per dag vindt hij ideaal en hij houdt niet zo van tocht, dan begint hij namelijk bruine punten te krijgen. Verder is hij een beetje een koukleum, een minimale temperatuur van 18°c geeft hem het ultieme vakantiegevoel, en welke plant wordt daar nou niet blij van?

De dracaena en tocht

Hoewel de dracaena een echte tropische plant is houdt hij toch niet zoveel van tocht. Tocht kan zorgen voor wolluis en bruine bladeren. Op een tochtvrij plekje is hij op zijn aller gelukkigst!

De dracaena verpotten

De dracaena kun je eens per twee jaar in de lente verpotten, maar het kan ook direct na aankoop. Verder is hij hier wel redelijk flexibel in, het kan namelijk ook eerder of later als de pot maar niet te klein wordt voor de dracaena. Bij de keuze voor een juiste pot is het belangrijk dat hij groot genoeg is. Hierdoor hebben de wortels genoeg ruimte om te blijven groeien en er is meer plek voor een waterbuffer waardoor de plant minder snel zonder water zal komen te staan.

Is de dracaena giftig?

De dracaena is niet giftig voor kinderen, maar met huisdieren zal je wel op moeten passen. Voor trouwe viervoeters kan deze plant namelijk wel giftig zijn, gelukkig is hij niet levensgevaarlijk. Bij inname raden wij altijd aan om voor de zekerheid contact op te nemen met de huisarts/dierenarts.

Ziektes bij de dracaena

Planten zijn net mensen, af en toe kunnen ze een griepje oplopen… Een beetje verwennerij kan dan een hoop goeds doen!

Bruine bladeren

Een bruine kleur op de witte delen van bladeren en dode of gele bladpunten kunnen duiden op fluoride toxiciteit of alkalische grond. Klinkt lastig, maar dan is de zuurgraad in de grond te hoog en kan de plant dus te weinig water opnemen. Om dit op te lossen kun je het beste een beetje turf toevoegen aan je plant.

Gele bladeren

Gele bladeren kunnen er ook op wijzen dat de dracaena een koudje gevat. Het beste kun je de plant dan op een warmere plek zetten of bijvoorbeeld uit de tocht halen.

Daarnaast is het aan te raden om de dracaena regelmatig op luis en ander ongedierte te controleren. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans is op bestrijding. Check hierbij vooral onder en tussen het blad. Is je plant besmet geraakt? Potverdikkie… maar niet getreurd. Je kunt de plant behandelen met speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen. Grote kans dat je dracaena nog te redden is!

Help! Mijn dracaena heeft verkleurde bladeren

Verkleurde bladeren in je dracaena? Wanneer de bladeren bruin of geel kleuren geef je hem waarschijnlijk te veel water. De pro tip is om de potgrond goed te laten uitdrogen, hem dan nog twee weken droog te laten staan en hem daarna pas weer te voorzien van wat water. Wel iets minder dan de vorige keer. Mochten de bladeren van je dracaena juist opkrullen of inkrimpen, dan mag je hem iets meer water geven!

Dracaena: een luchtzuiverende superheld

De dracaena is een echte alleskunner. Een gezellige sfeer in huis, het opfleuren van een hoekje en de lucht zuiveren, hij kan het allemaal! Met zijn lange puntige bladeren is het voor hem een eitje om de vuile stoffen uit de lucht te halen zodat jij met een gerust hart even diep kan zuchten. Al denken wij dat je daar niet eens aan toe komt met deze topper in je huis, daar word je toch heel blij van?

Dracaena stekken

Mocht je nu nog meer willen genieten van een dracaena dan kun je deze gaan stekken, je hebt er alleen een scheutje geduld voor nodig. In de lente of zomer heb je de grootste slagingskans, er is namelijk veel licht en warmte nodig.

› Als eerst moet je een vertakking afknippen en hiervan een derde van de onderste bladeren verwijderen.
› Deze top kun je in een glas water op de vensterbank zetten waardoor hij gaat wortelen, het begin van een nieuwe Plant Rebel!
› Af en toe een lief woordje doet een hoop goeds, want na een aantal weken zal je wortels zien verschijnen. Dit is hét moment om de stek op te potten! Wel is het belangrijk om de grond licht vochtig te houden, dan heeft hij de grootste overlevingskans.

Het scheutje geduld is wel van groot belang, de dracaena is namelijk een langzame groeier. Voor ons geen probleem, zo kun je er namelijk extra lang van genieten!

Een dracaena kopen

Bij Plant Rebelz verkopen wij alleen het beste van het beste en daar is een dracaena natuurlijk niet te missen. Wij verwennen onze toppers graag van begin af aan, zodat ze optimaal zijn voorbereid op de stap de wijde wereld in. Hoe jammer wij het soms ook vinden, er komt een moment van loslaten maar wij vertrouwen ze met een gerust hart aan je toe! Plant een beetje sfeer en een hoop frisse lucht in je kamer en koop een dracaena!

Shop je favoriete dracaena bij Plant Rebelz

Een dracaena is de topper om in huis te hebben! Een beetje groen kan alleen maar goed doen, en dat vers van de kweker! Houdt Plant Rebelz goed in de gaten want regelmatig komen er nieuwe soorten, kleuren en maten planten toe! Sta je al te popelen om jouw nieuwe dracaena te bestellen? Gaaf, hier vind je namelijk ons volledige collectie aan dracaena’s.

Weet je niet precies hoe je de dracaena moet verzorgen of heb je advies nodig voor de styling van je plant? Contact één van onze planten-helden via een berichtje op WhatsApp of neem contact op met onze plantenservice. Wij helpen je graag!

Een dracaena kopen bij Plant Rebelz

Een dracaena is de topper om in huis te hebben! Een beetje groen kan alleen maar goed doen, en dat vers van de kweker! Houdt Plant Rebelz goed in de gaten want regelmatig komen er nieuwe soorten, kleuren en maten planten toe! Sta je al te popelen om jouw nieuwe dracaena te bestellen? Gaaf, hier vind je namelijk ons volledige collectie aan dracaena’s. Weet je niet precies hoe je de dracaena moet verzorgen of heb je advies nodig voor de styling van je plant? Neem contact met ons op!


Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.