Caladium Verzorgingstips-Botanicly

Caladium Verzorgingstips

Alles over de caladium

Caladiums zijn er in alle kleuren en patronen. Van roze tot groen en van wit met roze vlekken tot donkergroen met roze spikkels. Er zijn oneindig veel caladium varianten, de één nog mooier dan de ander! Momenteel is de caladium populairder dan ooit. Hoe kan het ook anders, heb je die bladeren gezien?

Een caladium bemachtigen kan nog knap lastig zijn. Maar, goed nieuws: bij Plant Rebelz vind je zo nu en dan hele bijzondere caladium soorten in het assortiment. Over het algemeen is de caladium best een makkelijke kamerplant en met de tips van onze kweker moet het vast en zeker goed komen.

Hoe verzorg je een caladium?

De Caladium is een sterke plant maar heeft zo nu en dan wel een beetje extra verzorging nodig. Na een intensieve warming-up bij ons in de kas dragen wij het stokje over. Nu is de beurt aan jou. Ga jij jouw caladium net zoveel liefde en aandacht geven als wij? Om je een beetje op weg te helpen hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee

De verzorging van de caladium in de winter

Caladiums groeien misschien wel een beetje anders dan je gewend bent, ze hebben een hele duidelijke cyclus. Ze groeien vaak uit knollen onder de grond. In de winter gaat de caladium in winterrust, je kunt dit herkennen aan het afsterven van de bladeren. In het voorjaar en in de zomer komen de bladeren van de caladium gewoon weer omhoog. De caladium van Plant Rebelz groeit in tegenstelling tot veel andere shops niet uit een knol. Hierdoor gaat de plant dus ook niet in winterrust en kan jij het héle jaar genieten van deze prachtige evergreen.

De beste standplaats voor je caladium

Caladiums zijn sterke planten, maar pas op voor de felle zon, deze kan de mooie bladeren verbanden. Zet je caladium daarom op een plek met indirect licht. Zo heeft de plant voldoende licht om te groeien en voorkom je dat zijn bladeren verbranden.

Caladiums en luchtvochtigheid

Caladiums verdampen vrij veel vocht. Heb je weinig luchtvochtigheid in huis dan kan de plant snel bruine randjes op zijn blad vertonen. In dit geval kun je de caladium het beste regelmatig besproeien met wat water.

De caladium buiten

Als het warm genoeg is kunnen de caladium ook prima buiten staan, dit kan bij een temperatuur van minimaal 15 graden. In het begin is het handig om direct zonlicht te vermijden en de plant eerst rustig te laten wennen. Pas ook op met veel wind, de bladeren van de caladium zijn fragiel en kunnen makkelijk beschadigen en knakken.

Een caladium water geven

Zorg ervoor dat de grond van de caladium altijd licht vochtig is. In de zomermaanden kun je de planten twee keer per week water geven. In de andere maanden kun je dit wat minderen. De caladium heeft dunne en fragiele bladeren.

Wanneer je de plant te weinig water geeft zal hij snel gaan hangen. Gelukkig komen de bladeren snel weer omhoog als je de plant wat extra water geeft. Pas wel op dat je niet te veel water geeft, in dat geval zullen de knollen of wortels gaan rotten. Hier kan caladium helaas niet meer van herstellen…

Caladium verpotten

Afhankelijk van de maat van de caladium kies je een juiste potmaat. Voor een optimaal resultaat kun je het beste kiezen voor een grote pot, denk aan een pot van minimaal 15 centimeter. Check altijd even of de knol mooi stevig is, dan weet je zeker dat hij mooi kan uitlopen en gaan groeien.

Wanneer de knol zacht aanvoelt kan hij rot bevatten en zal hij niet meer gaan groeien. Wanneer er veel wortels uit de pot groeien is het ook tijd om de caladium te verpotten. Zorg er dan voor dat de wortels nog voldoende ruimte hebben om verder te groeien. Je kunt gewoon standaard potgrond gebruiken voor het verpotten van de caladium.

De caladium en ziektes

Caladiums groeien allemaal op hun eigen manier. De ene caladium heeft veel kleine bladeren en de ander weer enkele hele grote bladeren. Daarnaast is het vrij normaal voor een caladium om regelmatig wat blad af te laten sterven. Geen zorgen, deze kun je er gewoon van afknippen. Zorg er wel voor dat het blad eerst volledig is afgestorven, vervolgens kun je hem er zonder problemen afknippen.

Soms ontstaan er wat droge plekken op het blad van de caladium

Dit kan gebeuren als de plant te veel direct zonlicht krijgt. Zet je de caladium te donker, dan kunnen de bladeren wat donkerder / groener worden. In dit geval kun je hem beter een plekje in het licht geven. De caladium staat bekend om zijn toffe bladeren. Nu groeien er ook bloemen uit de plant, dit kost hem alleen behoorlijk wat energie. Als je wilt dat de plant zijn energie alleen stopt in de bladeren dan kun je de bloemen er ook gewoon tussenuit halen. Op deze manier kan jouw caladium zich volledig focussen op zijn bladeren.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is aan te raden om de caladium regelmatig op luis en ander ongedierte te controleren. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans is op bestrijding. Check hierbij vooral onder en tussen het blad. Is je plant besmet geraakt? Potverdikkie… maar niet getreurd. Je kunt de plant behandelen met speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen. Grote kans dat je caladium nog te redden is!

Vertoont jouw caladium bruin blad?

Dit is meestal het gevolg van te veel of te weinig water. In beide gevallen zal de plant hetzelfde reageren. Zijn bladeren drogen uit en worden bruin. Om er zeker van te zijn dat je jouw caladium genoeg water geeft, kun je het beste je vinger in de aarde steken. Voelt deze droog aan? Dan kun je de plant extra water geven. Voelt de grond juist nat aan? Sla in dit geval een keertje water over.

Is de caladium giftig?

Pas op met huisdieren en kinderen de caladium is namelijk giftig. Wil je ervoor kiezen om toch een caladium in huis te halen? Zorg er in dat geval voor dat de plant op een plek staat waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen.

De caladium in winterrust

Groeit jouw caladium uit een knol? Dan is het handig om te weten dat jouw plant in de herfst langzaam zal afsterven. Er zullen steeds meer bladeren bruin worden. Geef in deze periode steeds wat minder water. Zodat de plant klaargestoomd wordt om te overwinteren.

Je kunt ervoor kiezen om de caladium knol in de aarde te laten zitten of je haalt hem eruit zodat hij op een andere plek kan overwinteren. Wanneer je de knol in de grond laat zitten, is het aan te raden om steeds minder water te geven. De bladeren zullen dan langzaam afsterven. Deze mag je er trouwens gewoon aan laten zitten totdat het blad volledig gedroogd is. De caladium zal namelijk nog energie uit dat blad halen waarmee hij de winter doorkomt. Zodra de plant boven de grond is afgestorven hoef je geen water meer te geven. Je kunt de caladium nu voor een paar maanden wegzetten en je hoeft hem geen water meer te geven. Pas op dat je de plant niet te koud wegzet (niet kouder dan 12 graden). Zowel de knol als het blad kunnen niet goed tegen hele koude temperaturen. Kies voor een plekje in de kast, op de gang of een plekje waar je er geen last van hebt.

Je kunt er ook voor kiezen om de knol uit de grond te halen. Dit doe je zodra alle bladeren zijn afgestorven. Je haalt de knol uit de aarde en stopt hem in een papieren zak. Mocht er nog vocht in de knol zitten dan kan dit dankzij de papieren zak prima verdampen. In het voorjaar stop je de knol weer terug in de grond. Geef zo nu en dan water. De bladeren zullen in deze periode weer omhoog komen en de caladium is klaar om te groeien.

De winterrust van de caladium vermijden?

Sommige caladium soorten kunnen een tikkeltje eigenwijs zijn en blijven doorgroeien en gaan niet in winterrust. Het resultaat? Een caladium die de hele winter blad vertoond. Wel bestaat er een grote kans dat jouw plant minder mooi uitloopt. Het is dus niet aan te raden om de winterrust over te slaan. Om eigenwijze caladium toch in winterrust te krijgen geef je in de herfst steeds minder water. Totdat hij afsterft en uiteindelijk toch in winterrust gaat.

Groeit jouw caladium niet uit een knol? Dan zal deze ook niet in winterrust gaan. Dit is namelijk enkel het geval voor de meeste planten die uit een knol groeien. Het is wel raadzaam om in de winter minder water te geven aan jouw caladium, aangezien er minder daglicht is zal de plant ook minder water verdampen. De groei van de plant zal ook zichtbaar verminderen.

Een caladium kopen

In ons assortiment vind je niet zomaar caladium, je vindt er alleen het beste van het beste. We verzorgen onze caladium tot in de puntjes. Zo werken we met biologische gewasbescherming, zodat we de natuur de natuur laten en doen we er alles aan om de ideale omstandigheden te creëren waar onze kleine caladium groot en sterk worden. Als Plant Rebelz érgens om bekend staat, dan zijn het wel onze bijzondere kamerplanten in topconditie.

Shop je favoriete caladium bij Plant Rebelz

Al met al haal je met een caladium dus een bijzondere plant in huis. Met zijn hartvormige, felgekleurde en mooi geaderde blad is de caladium een opvallende verschijning. Deze bijzondere plant heeft misschien wel wat extra liefde en verzorging nodig, maar met zijn fantastische uiterlijk is hij dat dubbel en dwars waard. Houdt ons caladium assortiment goed in de gaten want we voegen regelmatig nieuwe en verrassende variëteiten toe.

Heb je een specifieke vraag over de verzorging van de caladium of kan je wel wat styling advies gebruiken? Onze planten-helden staan voor je klaar! Neem contact met ons op!


Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.