Zamioculcas Verzorgingstips-Botanicly

Zamioculcas Verzorgingstips

De Zamioculcas is één van de populairste en makkelijkste kamerplanten van dit moment. Met zijn stoere stengels en glanzende bladeren maakt hij van elke woning een échte urban jungle.

Hoe verzorg je een Zamioculcas?

De Zamioculcas is een sterke plant en stelt weinig eisen. Het enige waar deze topper om vraagt is een beetje liefde en warmte. Hij drinkt liever te weinig water dan te veel. Zodra de Zamioculcas onderin droog is is hij weer klaar voor een nieuw shot water. Deze groene bink is niet zo’n grote en hoeft slechts 1 keer per maand mee uit eten genomen te worden. Ook hoeft zijn pot slechts om de drie jaar vervangen te worden, je hoeft dus pas over drie jaar weer voor deze plant te shoppen. De Zamioculcas is lekker easy going en vindt zowel buiten als binnen een prima plek om te verkassen, als hij maar niet de hele dag volop in de felle zon staat want dan kan onze vriend verbranden. Meer weten over deze toffe plant? Lees dan snel verder!

Oorsprong van de Zamioculcas

De Zamioculcas Zamiifolia komt uit de familie Araceae, wie ook bij deze grote liefdevolle familie behoren is de Anthurium, Spathiphylum en de Zantedeschia. De Zamioculcas komt oorspronkelijk uit Zanzibar, Tanzania, Kenia en Madagaskar. De naam zelf heeft niet echt een betekenis maar zijn twee aparte woorden. Culcas is een verzamelnaam voor een ander geslacht planten en Zamio stamt af van de Zamia-varens. De Zamia-varens hebben namelijk soortgelijke bladeren als die van de Zamioculcas.

De Zamioculcas is al hot in Nederland sinds 1996. Hij is zo’n hottie doordat hij makkelijk in de omgang is en gewoon een echte groene kanjer is.

Een Zamioculcas water geven

Zambioculcassen zijn niet zulke dorstige types. Hij kijkt al snel te diep in het glaasje, dus  liever te weinig dan te veel water. De hoeveelheid water hangt af van de temperatuur, grootte en de lichtintensiteit. Om het optimale resultaat uit je Zamioculcas te halen is het beter om de grond eerst op te laten drogen voordat je aan je nieuwe gietbeurt begint. In de zomer mag de grond 1 week droog staan, in de winter mag dit gerust twee á vier weken zijn.

De Zamioculcas en plantenvoeding

De zamioculcassen groeien redelijk snel en hebben hierdoor vaak trek in een snack. In de zomer is vloeibare voeding het lievelingseten van onze groene amigo en in de lente is hij al blij met een beetje bemesting in de binnenplant. In de koudere periode heeft de Zamioculcas vaak last van extra winterkilo’s. Gebruik de helft van de dosering die is aangegeven op de verpakking van de kamerplanten voeding. en 1x per maand.

De beste standplaats voor je Zamioculcas

Sommige planten zijn nogal kieskeurig als het om hun verblijfsplek gaat maar de Zamioculcas helemaal niet. Deze topper is zo easy dat hij bijna overal wel kan verkassen. In het begin moet hij nog een beetje wennen en wil hij liever nog even niet in het licht staan. Waar hij is opgegroeid is hij namelijk geen zonlicht gewend, daar hadden ze altijd gefilterd licht. Als hij eenmaal op z’n gemak is, wil hij wel in de spotlight staan. 

De Zamioculcas wil graag een beetje warmte en liefde ontvangen, als hij dit niet krijgt zal dit zijn groei doen remmen. Staat hij op een plekje met veel zonlicht? Dan kan hij een enorme groeispurt krijgen. Let hierbij wel op dat hij niet te snel groeit, want dan kan hij voor je het weer alweer het huis uit gaan (oftewel, de kliko in).

Als de Zamioculcas te veel gaat hangen en lui wordt moet je hem 1 á 2 meter verder van het raam plaatsen. Plaats je groene vriend 2-3 meter voor een raam op het oosten of op het westen. Bij een raam op het zuiden moet je hem lekker 3-4 meter van het raam zetten. Je kan hem ook nog altijd direct voor het raam zetten op het noorden. Laat hem regelmatig een pirouette maken, dit bevordert een gelijkmatige groei. In de lente en de zomer is de Zamioculcas graag buiten bij al zijn andere groene vriendjes maar met te veel zon kan hij  verbranden dus pas op met de middagzon.

Zamioculcas verpotten

De Zamioculcas maakt zijn entree in zijn eigen vertrouwde potje. Door de jaren heen wordt je plantje en zijn wortels natuurlijk alleen maar groter en groeit hij op een gegeven moment uit zijn potje. Na drie jaar is de Zamioculcas klaar is voor een grotere maat pot. Het beste moment voor zijn nieuwe look is rond de lente. Als er schade is aan de wortels herstelt dit sneller in de lente.De pot moet minstens 20% breder zijn dan de kweekpot. Door een grotere pot stimuleer je de groei, de gezondheid van de plant en kan de grond meer vocht opnemen.

Is de zamioculcas giftig?

De Zamioculcas is een echte smartass met een pittig randje, hij is namelijk licht giftig. De Zamioculcas houdt liever afstand van kinderen en huisdieren.

De zamioculcas en ziektes

De Zamioculcas is een echte bikkel en heeft gelukkig niet zo vaak last van kwaaltjes en is niet vaak ziek. Door de structuur van het blad is luis makkelijk van de Zamioculcas af te spoelen met een lauwwarme douche. Mocht je groene vriend nu toch last hebben van ongedierte kan je hier bestrijdingsmiddelen tegen gebruiken, zowel chemisch als biologisch.

Mijn Zamioculcas heeft verkleurde bladeren. Wat nu?

Bij te veel water kunnen de onderste bladeren van de Zamioculcas geel worden. Als deze gekleurde bladeren opkomen is het beter om afscheid te nemen en ze bij het begin van de stengel af te knippen. Dit geeft je groene vriend een wat frissere look en verbruikt hij minder energie, hij hoeft dan namelijk niet al die extra kilo’s mee te tillen.

Zamioculcas: een luchtzuiverende superheld

Onze grote Zamioculcas vriend is licht luchtzuiverend. Hij zorgt net als al zijn andere groene vriendjes voor het omzetten van CO2 in zuurstof, alleen liggen zijn talenten hier niet hij heeft weer andere kwaliteiten.

Zamioculcas stekken

Het is heel eenvoudig om lekker te gaan stekken met de Zamioculcas, je hoeft hiervoor alleen de stengel af te snijden en deze in een pot met vochtige aarde te planten. Je kan het beste gaan stekken in de lente dan zal er na een tijdje een wortelstok ontstaan waaruit nieuwe stengels en bladeren gaan groeien. Oh en vergeet niet achteraf je handen te wassen de Zamioculcas is namelijk licht giftig.

Een zamioculcas snoeien

Als er gele bladeren optreden kan je hier het beste afscheid van nemen. Zonder de gele bladeren is de Zamioculcas weer helemaal fris en hoeft hij minder te dragen (kilo minder dus zelfverzekerd). Zo dicht mogelijk bij de stengel knippen. En vergeet niet daarna je handen te wassen.

Een Zamioculcas in bloei

Als de Zamioculcas veel liefde en warmte ontvangt en goed wordt verzorgd is er een kans dat er bloemen komen. Alleen onder de ideale omstandigheden zullen er bloemen ontstaan. De bloemen kosten voor je groene vriend alleen veel energie en daarom kan je beter afscheid nemen van de bloemen omdat dit anders ten koste gaat van de Zamioculcas.

Alles wat je moet weten over de Zamioculcas

Kortom, de Zamioculcas is een topper van kamerplant. Hij is easy going, ziet er verdomd goed uit en brengt ook nog een beetje groen in je interieur. Daarnaast is hij momenteel populairder dan ooit, je ziet hem dan ook op menig Instagram feed voorbij shinen.


Please note that comments must be approved before publication

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.