Scindapsus Verzorgingstips-Botanicly

Scindapsus Verzorgingstips

De Scindapsus, ook wel onze Bastard!

De Scindapsus is een populaire hang- en klimplant. Met zijn prachtige donkergroene bladeren met stippen en vlekken, sterke luchtzuiverende kwaliteiten en lage eisen op het gebied van verzorging is deze groene god de ideale huisgenoot. Door deze kwaliteiten is het dan ook niet gek dat je deze popiejopie in veel kantoren en huiskamers ziet.

Hoe verzorg je een Scindapsus?

De Scindapsus is een sterke tropische plant maar heeft zo nu en dan wel een beetje extra verzorging nodig. Na een intensieve warming-up in de kas dragen wij nu het stokje aan jou over. Het is nu de beurt aan jou. Ga jij jouw Scindapsus net zoveel liefde en aandacht geven als wij? Om je een beetje op weg te helpen hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee?

De beste standplaats voor je Scindapsus

De Scindapsus is een kamerplant die het liefst op een plek staat met veel licht of halfschaduw. De Scindapsus kan ook op een wat donkere plek, de groei van de plant zal dan wel vertragen. Hoe donkerder het blad van een plant hoe beter deze op een donkere plek kan overleven. Ook is de Scindapsus net als jij en ik niet dol op tocht, dit zal ook sneller ongewenste gasten aantrekken. Niet doen dus!

Water geven aan je Scindapsus

De grond van een Scindapsus mag altijd lichtvochtig zijn. Geef de plant water als de bovenste 2cm van de aarde droog is. Droog staan is voor deze plant ook niet funest, zeker weten dat deze ijzersterke plant er bovenop komt. Het is erg makkelijk te herkennen wanneer jouw Scindapsus dorst heeft, de bladeren zullen dan slap voelen en soms omkrullen. Geef jouw Scindapsus in dit geval een goede slok water. Geef de Scindapsus in de winter minder water, dan in de zomer. Door de temperatuur en de mate van zonlicht verbruikt de plant dan minder water. Een Scindapsus is een luchtzuiverende plant die de overtollige water en voedingsstoffen uitzweet, guttatie heet dit. Als je de plant in deze periode droger houdt zal het druppelen verminderen. De druppels zijn echter niet giftig.

Voeding geven aan je Scindapsus

De Scindapsus houdt wel van wat extra voeding. Geef de Scindapsus eens in de 2 weken voeding tijdens de groeiperiode in de zomer. Kies hiervoor bijvoorbeeld een vloeibare plantenvoeding die je aan het gietwater toevoegt. In de herfst en winter is bijvoeden niet nodig aangezien de plant minder voedingsstoffen gebruikt. Doe je dit wel dan kan dit de wortels beschadigen.

Jouw Scindapsus verpotten

De Scindapsus vindt het niet erg om wat krapper te staan in zijn pot. Verpot de plant elke 2 á 3 jaar om de groei van de plant te blijven stimuleren. Wil je de plant verpotten dan kan je dit het beste doen in de lente, zodat eventuele beschadigde wortels beter kunnen herstellen.

Ziektes bij de Scindapsus

De Scindapsus is een sterk soort kamerplant en is niet specifiek gevoelig voor bepaalde ziektes. Mocht de Scindapsus last krijgen van ongedierte dan is dit zowel biologische als chemisch te bestrijden. Check de plant af en toe op ongewenste vrienden. Kijk hierbij vooral onder en tussen het blad. Is je plant besmet geraakt? Potverdikkie… maar niet getreurd. Je kunt de plant behandelen met speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen. Grote kans dat je Scindapsus nog te redden is!

Is de Scindapsus giftig?

Helaas! De Scindapsus is giftig. Opletten dus bij jouw geliefde viervoeter. Gelukkig is de Scindapsus een mooie hangplant die ideaal is op een hoge kast, zo kan jouw geliefde dierenvriend niet bij de plant komen. Neem bij inname of bij twijfel contact op met de dierenarts.

De Scindapsus stekken doe je zo

De Scindapsus is een echte beginners-friendly stekplant. Maar hoe stek je de Scindapsus nou het best? Makkelijker kan bijna niet. Aan de Scindapsus groeit namelijk tegenover elk blad een luchtwortel. Dit ziet eruit als een bruin stengeltje, soms is het alleen nog maar een klein, bruin knobbeltje. Knip een stengel met luchtwortel af, vaak is een enkel blad met een stukje stengel en een luchtwortel is al genoeg voor een nieuwe plant.
Maak de stek vooral niet te lang, het kost de plant onnodig veel energie om alle bladeren gezond te houden waardoor de stek minder snel zal wortelen. Op water zal deze plant fascinerend mooie waterwortels maken. Zet de luchtwortel onder het water of in de grond. Staat je stek in water, dan kun je je plant oppotten als de wortels zo’n tien centimeter zijn maar de plant kan ook zeker langere tijd op water leven. Staat je stek in de grond, houdt deze in het begin dan goed vochtig. Als de stek na een aantal weken goed geworteld is kun je minder water gaan geven. Uit één stekje groeit één nieuwe stengel, zet dus meerdere stekjes bij elkaar als je een mooie volle plant wil maken.

Shop je favoriete Scindapsus bij Plant Rebelz

Een Scindapsus zuivert de lucht en zorgt voor bakken concentratie en minder stress. Perfect voor wie een kater met een deadline moet zien te combineren – of gewoon de lucht in huis wil klaren. Levende luchtverfrissers, en nog knap ook!

Met een Scindapsus haal je een tropische blikvanger in huis die ook nog eens super easy te verzorgen is. Houdt dus vooral ons assortiment goed in de gaten want misschien voegen we binnenkort wel nieuwe en verrassende soorten toe. 


Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.